logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

MacY World Tour 07-05

MacY gæstede Kolding Whiskylaug og vi blev præsenteret for en klassiker med nye produkter.

Vi kom rundt i whiskyverdenen, med whisky fra eksotiske steder som Indien og Canada, Irland og et par andre usædvanlige steder.

MacY mødte som vanligt velforberedte op, og gav os et sus fra den store verden, og nogle spændende anekdoter. Der var rigtig mange sjove bemærkninger og vi tilgiver gerne at den ene af fordragsholderne var københavner - når det nu ikke kunne være anderledes.

MacY har været en fast leverandør af foredrag til KWL helt siden starten for 11 år siden.

Don Olsen himself tager imod vore gæster - hvoraf 50% kom fra den asiatiske side af storebælt......! Men vi skulle jo også smage både Indisk oj Japansk whisky, så på den måde var der jo sammenhæng i tingene.
Her ser vi begge d'herrer lægge an til skarpskydning..
Den første vi skulle nedlægge var denne Wisers Rye Whisky på 10 år og 40%

Næse: Sødlig, floral, honningagtig

Palette: Sødlig honning, blød, "ren", med behagelige krydderier.

Eftersmag, middellang iøvrigt samme karakter som smagen.

Balancen er fin.

Tja. Hvis den lover ikke at gøre os noget, så gør vi heller ikke den noget. En slags "ikke-angrebspagt"

Green Spot Irish Pure pot Still Whiskey 40%

Næse syrligsød pæreagtig

Palette sødlig karamel med et strøg salt.

Eftersmag lang krydret og fin

En overraskende fin balance i sådan en Irer.

Men den var vist også kun destilleret 2 gange, og ikke 3 sådan som Irerne ellers har for vane.

Penderyn Single Malt welsh Whisky 46% madeira finish

 

Næsen tør høagtig, skifter til maltet med anstrøg af madeira'en

Paletten krydret med et meget bredt spektrum

Eftersmag lang og sødlig

Flot balance.

Så de kan altså også i Wales.

Og her får vi så forklaret hvorfor det smager som det gør - på københavnsk....
Ja, faktisk tror jeg at de fleste tilstedeværende tilgav manden hans herkomst - efterhånden som aftenen skred frem. Whisky skaber venner på tværs af alt........

Det er derfor vi så godt kan li' det!

Oh man! does that look gooood? Are you gettin' thirsty or what?

Buffalo Trace Kentucky Bourbon 45%

Næse bourbon, karamel, vanilla

Palette: karamel, farin, varm vanilla

Eftersmagen lang og sødlig krydret

Balancen i orden - trods alt

 

Og - mine damer og herrer - de brugte det til at fylde på damplokomotiverne i gamle dage - in the Old West....
I pausen - gentlemen and gentlewoman - var der WHISKYRØGET laks lækkert serveret af tidligere køkkenchef på Hovborg kro, der selv har stået for rygningen og udviklet metoden...

Om det var godt?

Manner..............!

Og her har vi rygemesteren himself...!
Well, if that ain't a bottle of Bourbon, Ill be damned!

Sure enough, it is.

Blantons Single Barrel original Kentucky Straight Bourbon 46,5%

Næsen "kølig" sødlig

Nuanceret med distinkte krydderier

Eftersmagen markant krydret og lang

En meget flot balance - drink it whenever you feel like...!

Det er da osse en flot flaske, ikk?

Indien er ved at være et højteknologisk land - nu kan de også lave whisky - og de er endda gode til det.

Amrut Single Malt Indien 46%

Næsen kompleks med stikkelsbær, pære, hø, farin.

Paletten, FED vanilla, karamel, peber, farin, chilli, fenikkel, wauw...

Eftersmagen krydret og lang, Balancen er bare flot.

 

 

Amrut Fusion Single Malt Indien, 50%

Næsen, lidt bål, lidt saltet

Paletten sødlig røget, krydret med salt, peber, chili og urter

Eftersmag halvlang, starter salt, ender sødligt. Kompleks.

Balancen er - super.

At Japanerne kan, det vidste vi godt. Her blev det cementeret.

Nikka, from the Barrel vatted malt whisky 51,4%

Næsen mynte, kølig, undertone af farin

Paletten kølig krydret, ender sød

eftersmagen er nærmest eksplosiv multi-facettet 

Balancen er lidt tung tilsidst eller let forrest, efter temparament. Men bestemt en fin whisky.

Miyagikyou (pu ha) 1986 single malt Cask strenght 21 år, 63 %, Nikka.

Ja, det er altså lettere at sige "Tallisker" end det her. Men der er ulejligheden værd, det må man medgi'

For den er bare ubeskrivelig god, og ingen smagsnoter ville give den fuld retfærdighed alligevel. Så det afstår jeg fra, og nøjes med at konstatere at jeg gerne ville købe en flaske - selvom den er et godt stykke på den forkerte side af de 4 cifre.

Slubre.