Bunnahabhain

Bunnahabhain smagning

og generalforsamling 2016

Ved Niels H. Lynggaard & Partners

DSC_0001 Så er sæson 2016 skudt i gang og 76 håbefulde og nysgerrige medlemmer mødte op i VIP-loungen på Sydbank Arena i Kolding den 26. februar 2016.
DSC_0011 Men inden vi kunne smage på de gyldne dråber, skulle vi som vanligt ved årets begyndelse i gennem en generalforsamling, og her ses brugtvognsforhandler Olsen i gang med beretningen, som rummede dejlige perspektiver for de kommende smagninger for de nuværende 173 medlemmer, og selvfølgelig blev beretningen godkendt – alle var jo tørstige!
DSC_0031 Revisor Mikkel var som vanligt præcis omkring de af kassereren velforberedte regnskabstal – og lad os bare sige, at alt går som planlagt – vi bruger lige så meget som vi tjener, så derfor blev Mikkel presset til endnu en periode som revisor.
 DSC_0027 Dog var alt nu ikke helt som det plejer at være ved generalforsamlingen – i år valgte Marianne Levison at stoppe efter rigtig mange gode og arbejdsomme år i bestyrelsen.

Tusind tak til Marianne for din indsats, og lad nu hvilen falde på dig og nyd de kommende smagninger uden dine normale, mange gøremål

Bunnahabhain 2012 (31) bunnahabhain-logo

Så var det tiden at kaste sig over det lille, pittoreske destilleri fra det nordlige Islay – Bunnahabhain.

DSC_0036 Vi viser lige det tiltænkte smageprogram for aftenen – men nu lovede formanden jo i beretningen, at der fremover skal udnævnes “Årets bedste Næse” i stedet for Årets KWL’er og her skal man ved sin duftesans gøre sig fortjent til titlen, for eksempel ved blindsmagning.

Det skulle vise sig, at man på sin vis allerede startede løjerne denne aften, for rækkefølgen blev en ganske anden.

Starten var dog helt som forventet den klassiske 12 års.

Den er nu på 46,3 % her i den nyeste version og den er stadig en lækker, let og tilgængelig dram, som er præget af sherry kombineret med lidt tang og havluft, og ikke den normale dominerende Islay-peat. Efter Burnt Stewart Distlleries købte det lidt hensygnende destilleri i 2003, er der sket en masse, som vi fik glæde af denne aften.

Tidligere var det stort set kun den 12 års, som lanceredes, da man var med i Edrington gruppen, hvor onde tunger nævner, at gruppens andre prominente medlemmer Macallan og Highland Park konsekvent fik del i markedsføringspengene til nye tiltag, mens Bunnahabhain levede en meget anonym (forsømt) tilværelse.

bunnahabhain-bottle-carton-in-layers-final-rgb
A_11121_Bunnahabhain_Distillery_Still_House_sized Destilleriet er ganske lille produktionsmæssigt i forhold til de øvrige på Islay, kun Kilchoman producerer mindre.

Her er vi i maskinrummet ved de to sæt stills.

Som nævnt blev vi rykket rundt i manegen med hensyn til rækkefølge – så næste whisky blev den røgede Cruach Mhóna.

Som ved de fleste andre destillerier, så eksperimenterer man også her med røgede/tørvede udgaver på Bunnahabhain, blandt andet Moine og Toiteach, som kom frem i henholdsvis 2004 og 2008. I 2010 komme denne Cruach Mhóna frem, først i travel retail markedet, men senere også på hylderne udenfor lufthavnene. Navnet betyder Tørvestak, men den er nu ikke helt så tørvet, som de nævnte forgængere. Smagen er den sædvanlige havluft, men med et behageligt røglag på smagen og især i slutningen, ikke voldsomt, men raffineret.

bunnahabhain-cruach-mhona-whisky
Næste dram var den nye Ceòbanach lanceret 2014 og navnet betyder “røget tågedis”, så vi bevæger os stadig i det tørvede segment.

Og igen er der her skabt en meget harmonisk dram, som smagsmæssigt dels er sødmefyldt vanilje og småkage, med et tvist af citron, og så lidt tjæret tovværk i en afmålt mængde. Lækkert.

bunnahabhain-ceobanach-463-70cl-9001446-0-1425489746000
DSC_0048  

DSC_0056

Så var det spisetid – atter superlækkert mad – og der var SOVS.

Kvalitetsopgraderingen fra sidste år virker stadig!! Tak.

A_11093_Bunnahabhain_Distillery_Dunnage_Warehouse_sized A_11138_Bunnahabhain_Distillery_Spirit_Safe_sized

Tilbage på sporet, mætte og veltilpasse, men stadig lidt nysgerrige på de sidste smagsprøver – og ikke mindst rækkefølgen!

Denne starter på 2. halvleg var Eirigh Na Greine, som lanceredes i 2014. Den skulle oprindeligt have været aftenens anden whisky og det havde i sandhed passet lidt bedre, for dette var et hop nedad kvalitetsstigen. Igen er det en whisky til Travel retail markedet, og den har slet ikke samme flotte karakter, som dels de karakteristiske årgangs Bunnahabhains, dels de nye røgede udgaver.

Smagen er lidt grain-agtig og lidt krydret – sandsynligvis grundet et lille ophold på nogle rødvinsfade som finish. Men ikke opsigtsvækkende.

Feb15-BunnahabhainEirigh
Tilbage på sporet med en dram fra C&S Dram Senior, 24 års whisky lagret på et hoghshead ( nr. 5710, årgang 1989 ) af den uafhængige aftapper The Scottish Liqueur Centre Ltd. Der er udgivet 272 flasker – og de nærmeste findes typisk syd for grænsen.

Her var sødmefyldte dråber, men stadig den velkendte salte havluft og krydderier i smagen – men ikke noget af den typiske sherrypræg. Men absolut en værdig dram på 45,8 %, og tydeligt velafrundet af de mange år i fadet.

s14202
Adelphi Club Denmark var næste eksempel, denne udgave udgives som navnet antyder blandt de vinhandlere, som kan få del i disse særaftapninger til Danmark fra Adelphi, hvilket ellers ville være problematisk grundet Adelphis enkeltfadsaftapningspolitik, set i forhold til Danmarks meget beskedne rolle på whisky-markedskortet. Disse var udvalgte blandt 235 flasker og med en alder på 10 år og med en styrke på hele 57,5 %, var det noget af en modsætning til den foregående, blide dram. Til gengæld var der her fuld smæk på sherryaspektet i whiskyen, som også indeholdt de traditionelle Bunnahabhain smagsdyder. Bunnahabhain-2005_2015-Adelphi-Selection-10-year-Adelphi-Club-Denmark-Single-Islay-Malt-Whisky-57_5_alc-p
A_11183_Bunnahabhain_Distillery_sized bunnahabhain12

Så nærmede slutningen sig på denne gode aften!

Afslutningen skulle sluttes med en 28 årig godbid fra den uafhængige aftapper Wemyss. Denne aftapper er lidt i stil med både Adelphi og SMWS karakteriseret ved en meget kritisk udvælgelsesproces blandt de tilbudte fade, og det kommer der et højt kvalitetsniveau ud af. Akkurat som SMWS ynder det, så er flasken forsynet med en beskrivende undertitel, nemlig Sea Swept Barnacle, hvilket groft oversat er “havoverskyllede rurer” – det lyder ikke nær så sexet på dansk!

Men whiskyen er superlækker og lige efter den rå Adelphi-aftapning var det lidt en opgave at fange de mange små smagenuancer af hav, blandet med tørret frugt, karamel og kaffe – og en masse andet. Superafslutning, men udfordret på grund af vores velbrugte smagsløg.

bunnahabhain-1987-2015-sea-swept-barnacle-wemyss-malts
DSC_0070 DSC_0044

Sådan ser veltilfredse medlemmer ud – Tak til Niels H. Lynggaard for endnu en perfekt aften.

DSC_0033 bunnahabhain15

bunnahabhain16

Information på vejen til og fra destilleriet!!

 DSC_0081 Ref.: Dr. Rask

Dette var så mit 26. indlæg på denne hjemmesides referater af de gennemførte smagninger – og samtidig det sidste!!

Jeg håber at I har nydt indlæggene med et genkendelsens smil – eller en lille surmulende ærgrelse over ikke at have deltaget.